Claris Connect

Claris Connect

Claris Connect

iPaaS från Claris - en väg till digitalisering

T idigare i våras släppte Claris (tidigare FileMaker Inc.) en ny produkt som man kallar Claris Connect. Connect är en molnbaserad tjänst för att bygga automatiserade arbetsflöden som kopplar ihop olika applikationer och mjukvarutjänster. En sådan tjänst kallas, med ett av de senaste bokstavskombinationerna, för iPaaS - Integration Platform as a Service.

Digitalisering och digital transformation är i ropet, men vad menar man? Handlar det om att skicka pärmarna till tippen, spara på skogen och istället hantera information på webben, i molnet och i appar. Ja, delvis men detta bör betraktas som ett första steg på en längre resa. Digitalisering handlar om förändring av processer och affärsutveckling och inte om tekniken i sig. De organisationer som lyckats bäst har investerat målmedvetet i att väva hela sin verksamhet i processer som stöds av digital teknik.

Vissa organisationer är helt sprungna ur den digitala samtiden (tänk Uber, Spotify och Foodora) och andra har helt ställt om till den (t ex Amazon och inte minst de svenska storbankerna), men att påstå att det flesta fortfarande är i början av denna resa känns inte vågat.

I exemplen och debatten tas ofta stora företag och myndigheter upp som exempel på verksamheten som gynnas av digitalisering, men vi jobbar dagligen även med små och medelstora organisationer som förändras och blir mer digitala. Som genomgår en digital transformation. Inte alltid helt uttalat, men likväl.

Även om inte den digitala transformationen inte i första hand handlar om teknik, är tekniken en förutsättning. Mjukvarulösningar som går att växa i, som tillåter förändringar och som kan kommunicera med andra plattformar är avgörande.

De flesta av våra kunder har valt FileMaker från Claris av ovanstående anledningar. Antingen som den mindre kuggen i det stora maskineriet, eller som plattform för det egna maskineriet. Stort eller inte.

 

Integrationer och API

Claris har i flera år satsat på att rusta FileMaker-plattformen med möjligheter att integrera med andra applikationer och tjänster. Vi är vana vid att koppla samman våra kunders FileMaker-lösningar med tjänster som Visma, Fortnox, Navision och SendInBlue. Och nu har vi fått ett nytt verktyg - och FileMaker har fått ett syskon. Välkommen upp på scen: Claris Connect!

 

Vad är då Claris Connect?

Claris Connect är tjänst för att bygga automatiserade arbetsflöden som kopplar ihop olika applikationer och mjukvarutjänster. Den har ett grafiskt gränssnitt för att konstruera dessa flöden och i sin enklaste form kräver den inte många rader kod för att få igång.

Claris Connect är helt molnbaserad och körs i en webbläsare. Licensmodellen är en hyresmodell och finns i två storlekar samt en rejält rabatterad varierat för befintliga FileMaker-kunder.

Med i paketet finns en stort knippe färdiga connectors - kopplingar - till välkända tjänster och plattformar, och fler utlovas. Några exempel:

 • Box
 • DocuSign
 • Office 365
 • Dropbox
 • Slack
 • Google
 • FileMaker
 • MailChimp
 • SQL
 • Trello
 • Twilio
 • Twitter
 • UPS

Om en connector saknas går det oftast bra att själv definiera en koppling om det finns ett API. Om fantasin brister kommer här några exempel vad ett arbetsflöde i Claris Connect kan automatisera:

 • Skapa en ny kund i Shopify när ett orderformulär skickas i DocuSign
 • När ett signerat avtalet tas emot i DocuSign, skapa ett projekt i FileMaker och bifoga dokumentet
 • Lägg upp en ny kontakt i MailChimp när den registreras i FileMaker
 • Meddela i Slack när en ny möjlighet öppnas i SalesForce
 • Skapa en ny Slack-kanal när en ny marknadsföringskampanj läggs till i FileMaker
 • Överför all registrerad till i ärendehanteringssystemet till ett kalkylblad i G Suite eller Office 365

Detta är enkla exempel där en sak triggar en annan och som ser till att överföringen sker. Styrkan i Claris Connect sitter i möjligheten att bygga mer komplexa flöden och koppla in flera olika tjänster samtidigt, såsom:

När en ny order inkommer via webben, skicka ett bekräftselmejl till kunden, skapa nytt kundkort i FileMaker med länk till nytt avtal som skapas för signatur i DocuSign och meddela sen aktuell avdelning i Slack.

 

Första intryck

I skrivande stund arbetar vi med vårt första utvecklingsuppdrag som involverar Claris Connect. Målet med projektet är att koppla samman ett befintligt FileMaker-baserat affärssystem med ärendehanteringssystemet Freshdesk. Bland annat ska en order i FileMaker kunna ge upphov till ett ärende i Freshdesk och alla ärende i Freshdesk ska speglas ner i affärssystemet för historik och för att utgöra fakturaunderlag.

I detta projekt förväntar vi oss att dra nytta av att Claris Connect har inbyggt stöd för både FileMaker och Freshdesk. Det gör att vi har möjlighet att från båda dessa plattformar inte bara trigga ett arbetsflöde, men även ta emot information som resultat av att ett flöde körs.

Eftersom plattformen är alldeles ny har vi räknat med en hel del oförutsett arbete och efter de första dagarna kan vi konstatera att en del hår grånat på grund av inledande anslutningsproblem. Detta löste sig dock med en en justering som var enklare än man först kunde tro och under arbetet med felsökning upplevde vi engagemang och tillgänglighet från teamet på Claris.

När vi nu börjar att närma oss testfasen för projektet ser vi en en ganska lång lista med önskemål om framtida förbättringar. Något annat hade vi inte förväntat oss och vi har goda förhoppningar om att detta är saker som kommer att hörsammas. Glädjande nog ser vi nu också flera fungerande flöden som kopplar ihop dessa två system precis så som det var tänkt.

 

Summerat

Claris Connect är för oss ett mycket spännande nytt verktyg som ser ut att kunna hjälpa våra kunder att spara tid och ge nya möjligheter genom att koppla samman olika digitala tjänster och applikationer och därmed och påbörja nästa etapp av den digitala transformationen.

Låter det intressant? Hör av dig till oss!

Niklas Swedenborg
niklas@squaremoon.se
0708-128924

 

Mer läsning

Allmänt om Claris Connect

En lista med aktuella anslutningar som stöds.

What is an Integration Platform as a Service (iPaaS)?

APIs show Faster Growth Rate in 2019 than Previous Years

The State of API 2019

Artikel

23 June 2020